Oslo Vegetarfestival

4. mai er det tid for Oslo Vegetarfestival. Dette er eit glitrande arrangement som eg vil anbefale folk å stikke innom dersom dei bur i området eller er i hovudstaden denne helga. Eg har laga eit intervju med HeidiRøneid, ein av initiativtakarane til festivalen. 
20120623NB-110
Kva er bakgrunnen for at festivalen blei starta?
Synne (Hewitt) og jeg hadde vært på mange vegetarfestivaler i utlandet og synes det var helt fantastisk å være et sted hvor man kunne spise alt, prøvesmake spennende produkter, høre på inspirerende foredrag og kokkekurs og snakke med andre som er opptatt av vegetarisme. Vi tenkte at det hadde vært så fint med et lignende arrangement i Norge, og bestemte oss derfor for å arrangere en festival. Det var tydelig at det var mange andre som også hadde savnet et slikt tilbud, det første året kom det hele 1100 besøkende! Så året etter måtte vi flytte til et større lokale, og i år utvider vi igjen, med et enda større lokale og flere utstillere enn noen gang tidligere. 
 
Kva foregår på festivalen?
Det er mye forskjellig som foregår på festivalen. Det kommer til å være en stor utstillerhall, hvor produsenter, importører, organisasjoner, butikker og andre kommer til å ha en bod. Her blir det utdeling av smaksprøver på nye produkter og salg av mat og ting man kan ta med hjem. Her kan man kjøpe alt fra vegansk blåmuggost, vegetariske pølser, hjemmelaget hummus og godteri til kosttilskudd, klær, sminke, kroppspleieprodukter, buttons og mye mer.
20120623NB-160 (1)
Det vil også være en stor mathall hvor noen av landets beste vegetarkokker selger mat man kan spise på festivalen. Her blir det blant annet salg av vegetarisk grillmat, middelhavsmat, rawfood, veganske vafler, supergode cupcakes og  mye mer. Det er så mye man vil smake på her at vi anbefaler alle å spise en veldig lett frokost, så man får plass til så mye som mulig når man kommer på festivalen.
Vi har også et festivalprogram med kokkekurs og foredrag. Programmet er lagt opp slik at både de som er nysgjerrige på vegetarisme og de som har vært vegetarianere eller veganere hele livet skal finne noe som interesserer dem. På kokkekurset kan man lære å lage rawfood, cupcakes og enkle middagsretter for å nevne noe, og foredragene handler blant annet om hvordan man kan starte sin egen populære vegetarblogg, hvordan man kan jobbe politisk for vegetarisme og om rawfood. I tillegg kommer det til å være et såverksted tre ganger i løpet av dagen hvor man kan plante frø og lære hva som skal til for å dyrke egne grønnsaker.
Er det noko nytt som skjer i år som du vil trekke fram?
Vi har flyttet til DogA som er et mye større lokale enn hva vi har hatt tidligere. Vi har også mange nye og spennende utstillere som ikke har vært med tidligere, som Epleslang Eplemost som lager eplemost av epler plukket i hager i Oslo, Le Palais des Thes som har nydelige teer og mange små utstillere som selger hjemmelagde produkter, som hummus, vegansk aioli, godteri, cupcakes og lignende.
20120623NB-102
Det var 1200 betalande besøkande i fjor. Kor mange forventer festivalen i år?
Vi regner med like mange besøkende som i fjor, men håper at det kommer enda flere i år. Noen tror kanskje at festivalen kun er for vegetarianere og veganere, men den er også et supert sted å ta med familie, venner og kollegaer som ikke er vegetarianere slik at de kan smake all den fantastiske maten og se hvor mye bra vegetarverdenen har å by på.
Kven passar festivalen for?
Festivalen passer for alle, både folk som allerede er vegetarianere eller veganere, folk som ønsker å spise litt mer vegetarisk eller folk som kjenner andre vegetarianere og vil vite mer (for eksempel foreldre med barn som har blitt eller ønsker å bli vegetarianere).
20120623NB-150
Kva er din vegetariske favorittmiddag? 
En av mine favorittmiddager er nøttestek med brun saus. Da jeg var hos Thomas (Veganmannen) like før jul fikk jeg servert en av de beste nøttestekene jeg har spist. Den anbefales på det sterkeste. Oppskriften finner du på www.veganmannen.no (søk på nøttestek, det er den under 4 stjerners veganmiddag del 2).
Kva er dine beste tips for folk som ønskjer å spise meir vegetarisk?
Mitt beste tips er å planlegge. Bestem deg for en dag i uken hvor du skal spise vegetarisk og bruk litt ekstra tid på å finne ut av hva du skal spise. Søk på oppskrifter på nett (bloggerne har veldig mye bra), finn noe du synes ser spennende ut og handle gjerne inn i forveien slik at det er klart når du kommer hjem fra skole eller jobb og skal lage maten. Vær forberedt på å bruke litt ekstra tid på matlagingen den dagen, det tar ofte litt lenger tid når du lager noe fra bunnen eller noe du ikke har laget før, og spis kanskje en banan eller noe annet lett før du går igang med matlagingen. Når man er sulten vil man gjerne bli ferdig så fort som mulig, men blir ikke resultatet bra er det ikke så motiverende å fortsette. Etterhvert som man prøver flere oppskrifter vil det gå mye fortere å lage maten, og man blir også mye flinkere. Da kan man invitere venner og kjente og briljere med sine nye kokeferdigheter.
8513953050_51ba75c719_b
(Alle foto: Arash Nejad/nyebilder.no)
Oslo Vegetarfestival
Tid: Lørdag 4. mai klokken 11-18
Sted: DogA, Hausmannsgate 16
This entry was posted in inspirasjon, inspirasjon. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− six = 3